Новини_
10 юни

Периодът за кандидатстване е удължен до изчерпване на средствата!

Периодът за кандидатстване за програмата за устойчива финансова подкрепа на Silicon Eurocluster за малки и средни предприятия (МСП) в европейския сектор на електрониката ще остане отворен, докато не бъдат разпределени всички средства!

Тази иновативна програма е предназначена да стимулира устойчивата трансформация на МСП чрез предоставяне на значителна финансова подкрепа. Всяко квалифицирано МСП може да получи 3600 евро, за да си сътрудничи с външни експерти, които ще го напътстват през тяхното пътуване до зелена трансформация.

 

🌱 𝗘𝗺𝗽𝗼𝘄𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗦𝘂𝘀𝘁𝗮𝗶𝗻𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗳𝗼 𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 Общо 25 МСП ще се възползват от тази инициатива, насочена към насърчаване на по-устойчиви бизнес практики. Тъй като срокът за кандидатстване е удължен до изчерпване на средствата, ние насърчаваме повече МСП да се възползват от тази възможност и да подобрят своите стратегии за устойчивост. Това е вашият шанс да окажете значително влияние в области като:

-Енергийна ефективност и възобновяема енергия

-Управление на отпадъците и рециклиране

-Практики на кръговата икономика

И още много!

 

🔗 За повече подробности относно процеса на кандидатстване и за да кандидатствате, посетете нашия уебсайт: https://lnkd.in/dyEvPBsU

Присъединете се към нас в предприемането на значителна стъпка към по-екологична, по-дигитална икономика. Не пропускайте тази постоянна възможност да напреднете в устойчивата трансформация на вашата компания с нашата програма, поддържана от експерти!

 

3 юни

B2GreenHub Open Call 🌿

Устойчива революция: Присъединете се към нашата екосистема B2GreenHub днес!

Чувствате ли тежестта на предстоящите регулации за устойчивост? Не сте сами. Тъй като многобройни компании от цяла Европа и извън нея се стремят да изпълнят строгите изисквания на Директивата на ЕС за корпоративно отчитане на устойчивостта (CSRD), е разбираемо да се чувствате малко преуморени.

Нашата екосистема B2GreenHub е тук, за да Ви подкрепи! Ние сме Ваш доверен съюзник, който ще Ви води през сложността на разпоредбите за устойчивост и предприемането на холистичен подход към устойчивия преход на Вашата компания. Присъединете се към нас днес и нека заедно да преминем през това пътуване, превръщайки предизвикателствата за съответствие във възможности за растеж и лидерство в устойчивостта.

Кои сме ние?

Ние сме мощен отбор от 106 водещи институции на ЕС, подкрепян от многопрофилен екип от 150+ бизнес експерти и 200+ технологични магьосници, обединяващи нашите таланти в 7 новаторски проекта на ЕС, оценени на впечатляващите 14,8 милиона евро. От уважавани университети до оживени изследователски центрове и частни консултантски фирми и фирми за разписване на проекти, нашата мрежа предлага разнообразен опит в подкрепа на Вашите екологични инициативи. Мислете за Нас като за вашето обслужване на едно гише за всичко  устойчиво и зелено.

С нашата екосистема ще се докоснете до над 50 лаборатоии за тестване и богатство от 200+ технологични решени. Нашите специализирани мениджъри - ключови клиенти, опитни в маркетинга, разработване на предложения за проекти, пазарни анализи и B2B мрежи ще Ви напътстват във всяка стъпка. И с нашата дигитална платформа, B2GreenHub.eu, като ваш доверен спътник, Вие ще преминете през своя устойчив преход с достъп до решения на казуси от реалния свят и подробни анализи на разходите и ползите. Чрез присъединяването си към нашата екосистема, Вие не просто получавате достъп до ресурси, но и персонализирана подкрепа, съобразена с Вашите уникални нужди.

Кого каним да се присъедини към нас?

Каним амбициозни производствени компании, които искат да излязат от рутината и да се включат в устойчивия преход (стартъпи, малки и средни предприятия), работещи в следните 7 сектори: Електроника; Храни и напитки; Фармацевтични и химически предприятия; метал; Пластмаси и каучук; Машини и оборудване; Строителни материали и мебели.

Какво има за Вас?

Присъединете се към нас в пътуването към устойчивостта, където избраните компании от тази отворена покана ще имат възможността да поемат по устойчивия път с помощта на нашите експерти. С присъединяването си към нашата общност, Вие ще се насладите на набор от предимства, от увеличен производствен капацитет, до намалени бизнес разходи и риск, подобрена предсказуемост на бизнеса, подобрено качество на продукта и достъпност за клиентите.

Представете си това:

ще ви бъде назначен персонален мениджър - ключови клиенти, който ще Ви служи като ментор във всяка стъпка от Вашето пътуване по пътя към екологичния преход. Нуждаете се от експертна оценка на Вашето представяне? Ние можем да Ви помогнем.

Търсите да изработите стратегическа пътна карта? Имаме експерти и за това.

От консултантска подкрепа при анализ на LCA до достъп до първокласни лаборатории за тестване и помощ при разписване на предложения, ние сме тук, за да предоставим експертизата, от която се нуждаете, за да успеете.

Но ние не спираме дотук. Ще работим в тясно сътрудничество с Вас, за да разработим конкретен план за действие, очертаващ конкретни дейности в сътрудничество с водещи експерти от ЕС от различни области. И докато напредвате, ние ще извършваме оценки на въздействието и ще предоставяме текущи насоки, за да гарантираме, че сте на правилният път на устойчивото развитие.

Ето как да започнете:

 1. Присъединете се към нашата общност, като споделите информацията за Вашата компания ТУК.
 2. Оценете готовността на Вашата компания за цифрова и устойчива трансформация и разберете, къде сте позициониран в сравнение с конкурентите във Вашия сектор.
 3. Получете персонализирани насоки и подкрепа от избрания от Вас мениджър ключови клиенти, който ще Ви помогне в идентифицирането, прилагането и мащабирането на устойчиви решения чрез създаването на персонализирана пътна карта.
 4. Разгледайте нашите услуги, включително:
 5. подкрепа от експерти в цифровата и  и устойчива трансформация в ЕС, специализирани в работата с изкуствен интелект, блокчейн, анализ на оценка на жизнения цикъл(LCA) , стратегии за намаляване на въглеродния отпечатък и други,
 6. достъп до най-съвременни съоръжения за тестване и специализирано оборудване, достъп до най-новите цифрови и еко технологични решения,
 7. възползвайте се от възможностите за финансиране и получите помощ при изготвянето на предложения за проекти,
 8. участвайте в експериментиране и разработване на прототипи за устойчиви решения, за да спестите разходи и да повишите ефективността.
 9. Свържете се с обширна екосистема от компании с подобно мислене, експерти, фасилитатори и политици чрез Нашата платформа B2GreenHub.eu, която в момента е в процес на разработка.
 10. Останете в челните редици на иновациите и най-добрите практики, като обменяте опит и споделяте предизвикателства с лидери от индустрията в процеса на решаване на предизивателства за устойчив преход.
 11. Оценете въздействието на Вашите стратегии и ги усъвършенствайте, за да останете лидер в устойчивите пректики.

Все още не сте убедени? Ето защо ние сме Вашият доверен съюзник:

Mix 'n' Match: С екип от 150 фасилитатори от различни среди и 200 опитни експерти по зелени технологии имаме всички съставки на рецепта за успех.

Дръжте ръката си: Ние няма просто да Ви хвърлим в дълбокия екологичен безкрай; ние ще бъдем там на всяка крачка от пътя.

Холистичен подход: Ние не целим само спасяването на дърветата; ние също искаме да спасим портфейла Ви. Защото нека си признаем - кръглото е новото квадратно.

Истории с успешен край: Безбройните успешни истории и най-добрите практики говорят много за нашият опит в устойчивия преход и за постигнатите резултати.

Готови ли сте да се присъедините към нас?

- ТУК :https://lnkd.in/eiqXjyzC

Кандидатствайте, като споделите информацията за вашата компания  преди крайния срок на 30 юни 2025 г.

 

Поканата остава отворена до тази дата с три междинни крайни дати:

1-ва дата: 31 юли 2024 г.,

2-ра дата: 30 септември 2024 г.,

3-а дата краен срок: 30 юни 2025 г., ако все още има свободни места.

Ранните кандидатури са силно препоръчителни, тъй като те ще бъдат преглеждани след всяка крайна дата избраните компании ще бъдат включвани в пилотни дейности.

15 април

Присъединете се към ICT Cluster за 6-то издание на събитието „Партньорства за Хоризонт Европа“, фокусирано върху интелигентните градове!

 

ИКТ Клъстер с радост обявява отново участието си в инициативата Call4Ideas – Партньорства за Хоризонт Европа! Присъединете се към нас за 6-ото издание на нашето онлайн събитие „Партньорства за Хоризонт Европа“, което ще насочи вниманието ви към темите за интелигентните градове.

Ако  :

 • Интересувате се от разговори по Horizon Europe, свързани с интелигентни градове и общности,
 • Изграждане на консорциум за представяне на предложение,
 • Търсене на партньори за сътрудничество,

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ СЕГАhttps://lnkd.in/eZ-SzCaH

Цели и ползи за участниците:

✅ Създаване на контакти и партньорства, насочени към представяне на предложения към поканите на Horizon Europe.

✅ Получавайте информация за тенденции, факти, R&D&I интереси, свързани с интелигентните градове и общности.

✅ Публикуване и демонстрация на вашите идеи за проекти, компетенции и опит пред всички участници.

✅ Инициирайте и организирайте обещаващи предварително насрочени срещи 1:1 на събитието.

✅ Създаване и срещи на  нови контакти с общи интереси.

 

Дати:

📌 20 юни - Представяне на ключови лектори, идеи за проекти и фирмени компетенции.

📌 21 юни - Панел на общините и представяне на проектни идеи и фирмени компетенции.

📌 20 юни – 5 юли - Онлайн събитие (срещи 1:1)

 

Краен срок: 15/05/24

Бъдете говорител! 📣 Регистрирайте се до 22 май и имайте шанс да бъдете избрани за един от лекторите. Ще имате възможност да представите своите идеи и компетенции по време на една от сутрешните сесии.

Не пропускайте тази възможност да се свържете, да си сътрудничите и да допринесете за напредъка на интелигентните градове и общности чрез Хоризонт Европа!

 

 

 

11 април

SCALE UP WEB – Цифровата трансформация става реалност

На 28-ми и 29-ти март 2024 г., се проведе тазгодишното издание на SCALE UP,  наречено SCALE UP WEB.

Прочетете повече за събитието и използвайте линка за видео от двата дни на SCALE UP WEB, както и презентациите на лекторите.

5 април

Присъединете се към нашата отворена покана "Mission in Austin" Тексас от 15-17 Юли 2024г.

📌 Поканата е отворена до 15 Март - 16 Май 2024г!

Да предположим,че сте малко или средно предприятие (МСП) и започнете да работите върху технологиите за изкуствен интелект и блокчейн от цифровата,производствената, мобилната , логистичната или енергийната индустриална екосистема.

✅ В такъв случай тази покана е перфектна възможност за вас!

Мисията има за цел да предостави прозрения и инструменти относно нови бизнес модели от данни и да развие потенциално сътрудничество и възможности с различни заинтересовани страни в областта на изкъственият интелект и блокчейн в САЩ.

Бъдете готови да развиете бизнеса си да създадете ценни връзки в сектора на Изкуственият интелект и Блокчейн.

📲 Готови ли сте да се присъедините,посетете линка: https://piemonteinnova.it/bandi/aibc-international-mission-austin/?lang=en

 

4 април

🌿Готови ли сте да придадете устойчивост в бизнеса си?Нека превърнем уст ойчивостта във вашата суперсила

𝗖𝗮𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗔𝗹𝗹 𝗙𝗼𝗿𝘄𝗮𝗿𝗱-𝗧𝗵𝗶𝗻𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗠𝗘𝘀!
Is your business on the lookout for opportunities to enhance your team's knowledge on crucial green topics such as energy efficiency, circular economy or environmental compliance? Are you eager to create a sustainability roadmap that will guide your journey towards a more sustainable future? Or perhaps your SME is set to undertake a comprehensive life cycle analysis to check its environmental footprint?
𝗘𝘅𝗰𝗶𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗢𝗽𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗻𝗶𝘁𝘆 𝗔𝘄𝗮𝗶𝘁𝘀!
Dive into our latest call for applications and discover a network of experts ready to guide your company through its green transition or bring your own green expert that will support your company on your way. Receive €3600 to fund your SME's sustainability consultancy with one of our green experts. Apply now! And present one of your initiatives or projects related to ESG - choose your favourite green expert from our catalogue or bring your own one. Discover which are the rules and services that can be covered in our dedicated website: https://lnkd.in/dyEvPBsU
𝗔𝗰𝘁 𝗦𝘄𝗶𝗳𝘁𝗹𝘆 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗮𝘅𝗶𝗺𝘂𝗺 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝘁
It is a "first in, first served" approach which means that you should not wait until the last minute as we will cover 25 project under this mechanism designed to elevate your sustainability initiatives. Don't let this opportunity slip through your fingers. The last day for applications is the 30th of April. Ensure your company is positioned to benefit from this unique offer.
🔗 𝗔𝗽𝗽𝗹𝘆 𝗡𝗼𝘄 & 𝗟𝗲𝗮𝗿𝗻 𝗠𝗼𝗿𝗲 🔗
Check the link attached to find more information on how to embark on this transformative journey and how to apply for our open call.

23 февруари

Стартираща среща на проект DANUBE DNA

На 20 – 21 февруари 2024 в гр. Нови cад, Сърбия се състоя стартиращата среща на проект Danube DNA.  В събитието участваха Анна Найденова и Тодор Митов, от ИКТ Клъстер, който е партньор по проекта, и господин Неджми МюминХоджов, заместник кмет на община Ардино, асоцииран партньор.

Първият ден от срещата беше посветен на общо представяне на партньорите и дейностите по проекта. Бяха показани и конкретните дейности за първия период.

Вторият ден беше официална церемония по подписване на партньорското споразумение по проекта.

Danube DNA  е проект насърчаващ цифровата и устойчива трансформация на малките и средни производствени предприятия от Дунавския регион, чрез създаването на мрежа от центрове за трансфер на знание и технологии. Проектът е съ- финансиран по програма Danube Interreg.

 

1 декември
19 октомври

ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО ПЛАНИРАНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА МАКСИМАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ПРАГ

Изразяваме категоричната си позиция против въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на максималния осигурителен праг (МОД)

11 юли
22 юни

Програмата за SEETEST 2023 е обявена!

19.09 и 20.09 -Букурещ, Румъния и онлайн